Geografisch thema

Gaverkestraat

ID
15272
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15272

Beschrijving

Straatje ten westen van het centrum van Waregem, zijstraatje van de Tjollensstraat dat doodloopt tegenaan de splitsing van de spoorlijn Gent-Kortrijk en de voormalige spoorlijn Ingelmunster-Waregem. De straatnaam dateert pas uit 1960 maar de naam zelf is veel ouder want al in 1562 wordt Tgaverkin vermeld als één van de acht wijken van Waregem. Een gaver was een laaggelegen drassig terrein en gaat terug op het Germaanse 'gabra' dat 'moeras' betekende.

Eerste weergave van het straattracé op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757: op de hoek met de huidige Tjollensstraat wordt een bebouwde site gesuggereerd.

Heden korte, doodlopende straat met geasfalteerd wegdek. Aaneengeschakelde bebouwing van kleine woonhuizen, waarvan de oudste teruggaat op het einde van de 19de eeuw (zie nummer 14). Voornamelijk bebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw waaronder enkele art-decogetinte woonhuizen zoals nummer 32. Nummer 28, rijwoning gebouwd in 1933 voor autogeleider Georges Demeester; typische gevel van oranje baksteen gecombineerd met omlijstingen en paneelstukken op de verdieping van sierbeton; vernieuwd schrijnwerk maar bewaarde voordeur.

 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1933/53.
 • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Negensten Canton, Beginnende den bosch Sieur Adriaen François Cardon, d'hofstenden Ingel Duyck, d'heer Ghesquirre, Jacobus Vanhoutteghem, Joannes van Rechem, François de Winter, 't goet te Pycken, ende noorts de gronden van oosten de Pyckstrate, Eyndende... een partie landt ende bosch van 't goet te Pycke by den Wallegracht, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Stadswoning uit het interbellum

 • Is deel van
  Waregem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gaverkestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15272 (Geraadpleegd op )