Geografisch thema

Gemeenteplein

ID
15273
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15273

Beschrijving

Plein in het centrum van Waregem. Het plein maakt deel uit van het architecturale ontwerp "Het Pand" (zie nummer 2) en is bereikbaar via de Schakelstraat; het strekt zich uit tussen het stadhuis (nummer 1) en het Cultureel Centrum (zie Schakelstraat nummer 8). Na de drooglegging van de eertijds ten zuiden van de Markt gelegen Keukelmeersen en de aanleg van een gemeentelijk sportcentrum, gestart vanaf 1953 (zie Schakelstraat), maakt het gemeentebestuur op het einde van de jaren 1960 naast de sportinfrastructuur ook plannen voor de bouw van een winkel- en administratief centrum, dat uiteindelijk wordt gerealiseerd tussen 1971 en 1975.

  • Deux dynamiques réalisations belges: Gand et Waereghem,  Architecture, 1955, nr. 16, p. 670.
  • VANDEWIELE A., Oud en nieuw in Waregem. Van Keukelmeersen tot RegenboogstadionDe Gaverstreke, jg. 24, 1996, p. 51-86.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Het Pand, Gemeentelijk Centrum van Waregem

  • Is deel van
    Waregem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/15273 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.