Guido Gezellestraat

Beschrijving

Straatje in het centrum van Waregem, lopend van de Holstraat naar de Keukeldam. De benaming verwijst naar de Vlaamse dichter Guido Gezelle (1830-1899), die op zich weinig met Waregem te maken had maar voor het zilveren jubileum van het bejaardentehuis 't Ware Heem (zie Holstraat nummer 50) in 1899 een gedicht schreef. De straat wordt vermoedelijk vanaf de jaren 1880 al de Nieuwe Straete genoemd. Na de Eerste Wereldoorlog wordt die naam gewijzigd in de huidige.

Eerste weergave van de straat op een mutatieschets van 1887, wanneer aan de kant van de Keukeldam, aan de westelijke straatzijde, enkele woonhuizen worden opgetrokken. In 1912 stichten onderpastoor Devos en Maria Toeloose in een voormalig congregatiegebouw een borduurschool of de Heilig Hartberoepsschool (nummer 51). Reeds in 1915 kampt de school met plaatsgebrek en met hulp van barones Casier kan men het voormalige huis van Felix De Ruyck op de Markt (Keukeldam nummer 1) betrekken. In 1927 neemt de school (enkel de lagere beroepsschool) hier terug zijn toevlucht; de hogere beroepsafdeling trekt in aan de Keukeldam. In 1928 vestigt ook de gemeentelijke basisschool (zie nummers 20-22) zich aan de Guido Gezellestraat. Van 1944 dateert een ontwerpplan van de Waregemse architect Van Eeckhoutte voor de uitbreiding van de Heilig Hartberoepsschool (nummer 51-53) met zes klassen en een traphal. In 1955 wordt de beroepsschool overgenomen door de zusters van Onze-Lieve-Vrouw, van de school aan de Keukeldam; verschillende verbouwingen en uitbreidingen volgen.

Thans volledig bebouwde straat met deels gekasseid en deels geasfalteerd wegdek. De bebouwing klimt op tot het einde van de jaren 1880 maar dateert hoofdzakelijk uit de jaren 1930. Straat met voornamelijk bewoning doch ook twee schoolcomplexen: de gemeentelijke basisschool (nummer 20-22) en de uitbreidingen van de Hemelvaartschool (nummer 51). Enerzijds enkele eenvoudige woningen uit het einde van de 19de eeuw of van circa 1930. Nummer 47, thans beschilderd dubbelhuis van 1886 opgetrokken voor politiecommissaris Cypriaan Marotte; later vernieuwd schrijnwerk, kroonlijst en bedaking; licht getoogde vensters met geriemde omlijstingen met fijne waterlijst en oren. Nummer 49, ook daterend van 1886 en gebouwd door Victor Casier samen met een congregatiezaal die later is verbouwd als onderdeel van de schoolgebouwen; meer sobere bruine baksteengevel en eveneens met vernieuwd schrijnwerk. Nummer 31, eenvoudige woning gebouwd in 1930 voor vlashandelaar Achiel Bettens met achterliggende zwingelarij; voorgevel van oranje baksteen getypeerd door de rondboogopeningen (waarvan de vensters met bewaard schrijnwerk), gekartelde waterlijst en decoratieve metselverbanden ter hoogte van de als banden doorgetrokken onder- en bovendorpels. Nummer 41, soortgelijke woning van 1930 met meer sobere gevel en volledig vervangen schrijnwerk. Anderzijds vrij verzorgde interbellumwoningen van onder meer plaatselijk architect Maurice Bovyn (nummers 17-19, 37). Nummer 27, interbellumwoning van 1933 gebouwd voor schilder Felix Desmet; typische verdiepte traveenissen met hoekige openingen, erkeruitbouw en verschillende metselverbanden. Thans volledig beschilderd en aangepast onder meer vernieuwen van schrijnwerk en verplaatsen van de voordeur naar het voormalige nummer 29. Nummer 51-53, deel van de Heilig Hartberoepsschool, bestaande uit een inwaarts gelegen gebouwencomplex op L-vormig grondplan met ingesloten speelplaats. De dwars op de straat staande vleugel van drie bouwlagen is ontworpen door de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963) doch later deels aangepast onder meer door een luchtbrug vanuit een tegenover gelegen nieuwbouw. Oranje baksteenbouw onder platte bedaking en horizontaliserend karakter door de grote raampartijen die onderling met mekaar zijn verbonden via doorgetrokken onder- en bovendorpels; trapvormige inkom en verspringende muurvlakken. Volgens het bouwplan is binnenin een smeedijzeren trap voorzien met veel krullen.

• COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het verleden. Erfgoedwandeling in Waregem, Waregem, 2006, p. 42.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem,  De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 361.
  • COUSSEMENT C., e.a., Van spinschole tot Hemelvaart, Waregem, 2005.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie