Hoogmolenwegel

Beschrijving

Straatje ten zuidwesten van het centrum van Waregem. Het loopt in zuidwestelijke richting vanuit de Desselgemseweg en loopt tot aan de Molenwegel. De straatnaam, die al voorkomt op de Atlas der Buurtwegen (1844), verwijst naar de eertijds langs de Hoogmolenstraat gelegen "Hoogmolen".

Eerste duidelijke weergave van het tracé op de Atlas; de straat wordt officieel geregistreerd als veldweg "Sentier n° 127" omschreven als "Chemin du lieu dit Geetebaerden au Cabaret dit le Café" of "Molenwegel". Langs het tracé ligt één volume, dat tot op heden is bewaard (nummer 35). De rest van de straat wordt vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw verkaveld en bebouwd.

Thans rechte straat met een wegdek van betonplaten en bebouwd met vrijstaande eengezinswoningen in omliggende tuin; nog enkele vrije percelen. De oudste bebouwing klimt zeker op tot het begin van de 19de eeuw, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835). Nummer 35, volgens het kadaster wordt het woonhuis in 1906 uitgebreid en in 1931 opgesplitst; thans vermoedelijk slechts één woning, weliswaar met lage uitbreiding onder plat dak aan de straatkant. Eenlaagsvolume van gecementeerde, beschilderde, verankerde baksteen, afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1906/70, 1931/76.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie