Kalkhoevestraat

Beschrijving

Straat ten zuidoosten van het centrum van Waregem, lopend van een doodlopend tracé ten noordoosten van de Flanders-Fieldsweg naar de grens met Kruishoutem (Oost-Vlaanderen). Daar loopt de straat verder als Spitaalbossenstraat. De Waregemse straatnaam, voor het eerst vermeld op een mutatieschets van 1948, verwijst naar verluidt naar de 'kalkhoeve' (nummer 25), mogelijk een vervorming van 'kalkoven' die hier eertijds stond en waarin kalk werd gebrand.

Vermoedelijk gaat het vrij rechte tracé van de straat terug op een voormalige dreef doorheen het 18de-eeuwse "Mooreghem Bosch", zo omschreven en weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt dat bos omschreven als "Spitaels Bosschen"; het tracé is op het eerste deeltje van de straat na niet officieel genummerd en volledig onbebouwd. Het eerste straatdeeltje behoort tot het tracé van "Chemin n° 22" omschreven als "Chemin du cabaret dit d'Hope van vrede à la route de Thielt a Kerkhove" met als naam "Oude Anseghem straet".

Thans straat met recht tracé en geasfalteerd wegdek, lopend doorheen de industriezone 1, zogenaamd "Flanders Field", zie dominerende aanwezigheid van bedrijfsgebouwen zoals het monolithisch aandoend, langgerekt kantoorgebouw van Concordia Textiles. Slechts in beperkte mate bewoning. De oudste bebouwing dateert deels nog uit de 19de eeuw doch is grondig verbouwd. Nummer 25, thans "De Kalkoven", in 1865 in opdracht van Eugène Delespaul gebouwd als een kleine tweewoonst die in 1912 wordt verbouwd en in de jaren 1970 wordt uitgebreid met een dwarsvleugel; in de jaren 1990 wordt achteraan een nieuwbouwvilla opgetrokken. Nummer 11, woonhuisje met kleine voortuin van 1948 van het dubbelhuistype; verankerde, bruine baksteenbouw met wit beschilderde voorgevel op bepleisterde plint; openingen onder beschilderde lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1865/6, 1912/37, 1948/61, 1979/79.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie