Geografisch thema

Kievitstraat

ID
15294
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15294

Beschrijving

Straat in het noordoosten van Waregem, lopend van de Drogenboomstraat naar de Gentse Heerweg. Tot 1 oktober 1990 werd de straat nog "Pontstraat" genoemd. Huidige straatnaam afgeleid van het feit dat in dit deel van Waregem vaak kieviten te zien zijn op de graslanden. Eerste weergave van de straat met de twee noord-/noordoostelijke zijtracés dateert uit de 18de eeuw, zie het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Het straattracé ligt er in bosrijk gebied en enkel langs beide zijtracés is bebouwing weergegeven. Zelfde situatie op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778) en op de 19de- en 20ste-eeuwse historische kaarten. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Chemin n°14" met als omschrijving "Chemin du hameau den Droogenboom aux Trois Fermes" en benaming "Kleine Pontstraet".

Thans landelijke straat met gebogen tracé en geasfalteerd wegdek; verspreide bebouwing, voornamelijk voor landbouwsites en in mindere mate bewoning. Nummer 1 aan de hoek met Drogenboomstraat, in oorsprong 19de-eeuwse hoevesite, thans in gebruik als stoeterij Meheeus; erftoegang benadrukt door twee recent herbouwde(?) pijlers met beeldnisje en twee imposante bomen, twee landgebouwen waarvan de oostelijke stalvleugel vermoedelijk 19de-eeuws; woonhuis afgebroken sinds circa 2005 en achteraan aangelegde renbaan.

 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1949/12.
 • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: 15en ende letsten Canton, Tusschen de straete voors. ende de gonne voor d'hofstede Joos Van Poucke ende van Beernaerts heet naer den Droogenboom... ende ten voorderen de gronden van dry Pachthoeven naer den Droogenboom tot de straete naer Saubeke ende soo tot tegen Zulte, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.
 • MEURIS P., Straatnamen in Waregem, een bespreking van de Waregemse straatnamen anno 1992, Waregem, 1992, p. 19.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Is deel van
  Waregem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kievitstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15294 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.