Geografisch thema

Kruiskesstraat

ID
15300
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15300

Beschrijving

Straat ten westen van het centrum van Waregem die loopt van de Desselgemseweg naar het kruispunt van de Tapuitstraat en de Wetstraat. De straatnaam zou zijn afgeleid van de herbergnaam "Het Bourgondisch Kruis" die was gelegen op de hoek met de Desselgemseweg en volgens De Flou al wordt vermeld in 1842.

Eerste weergave van straat op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757; de straat wordt ingenomen door enkele beboste percelen en is slechts bebouwd met een tweetal sites. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778) daarentegen lijkt de straat bebouwd met enkele kleinere maar ook vrij grote sites; ook zijn nog beboste percelen aanwezig. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) is op de hoek van het oostelijke zijtracé "Herberg Den Ossekop" (zie nummer 64) aangeduid. Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat samen met de ten zuiden in het verlengde lopende Olifantstraat vermeld als "Chemin n° 62" ofte "Chemin du Cabaret Bourgoens Kruys à Vive St. Eloi au cabaret den tap uyt" zogenaamd de "Tap uyt straet".

Thans landelijke straat met kronkelend tracé en geasfalteerd wegdek. Verspreide bebouwing enerzijds teruggaand op oudere, historische sites (zuiden van de straat), anderzijds eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw tot vrij recent (noordelijke helft).

 • MEURIS P., Straatnamen in Waregem, een bespreking van de Waregemse straatnamen anno 1992, Waregem, 1992, p. 19.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Herberg Den Ossekop

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve Poelaerts Heedt

 • Omvat
  Kapel

 • Is deel van
  Waregem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kruiskesstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15300 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.