Geografisch thema

Lepelboomstraat

ID
15302
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15302

Beschrijving

Straat in het zuidwesten van Waregem die loopt van de Vichtseweg naar de Blauwe-Zwaanstraat. De straatnaam dateert uit 1970 en verwijst naar het hier van oudsher gelegen goed "Te Lepelbooms" (nummer 50). Eertijds maakte het tracé deel uit van de Blauwe-Zwaan, op de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Chemin n° 7" met als beschrijving "Chemin de Waereghem à Vichte" ofwel zogenaamd "Vichte straet". In het begin van de jaren 1970 wordt de autostrade E17 aangelegd en krijgt de hoeve via een nieuw straatje een rechtstreekse verbinding met de Vichtseweg. Thans korte, landelijke weg met bochtig tracé en een geasfalteerd wegdek. Enkel bebouwd met enkele recente woningen en één bedrijfsloods tegenaan de Vichtseweg. De oudste bebouwing klimt zeker op tot het einde van de 18de eeuw, zie nummer 50.

  • MEURIS P., Straatnamen in Waregem, een bespreking van de Waregemse straatnamen anno 1992, Waregem, 1992, p. 33.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Te Lepelboom

  • Is deel van
    Waregem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lepelboomstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15302 (Geraadpleegd op )