Maalbeekstraat

Beschrijving

Straat ten zuiden van het centrum van Waregem die vertrekt vanaf de Industrielaan en tegen de autostrade E17 doodloopt. De straatnaam verwijst naar de hier eertijds lopende Maalbeek.

Een kort deel van de straat (het eerste stukje dat in noordwestelijke richting loopt) gaat terug op een midden 19de-eeuws tracé dat op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt aangeduid als "Chemin n° 28" met als omschrijving "Chemin de la ferme Vanhoutte au chemin dit Boterstraet" ofwel "Lod(?)straet". De straat loopt quasi rondom een vrij ruime bebouwde site die vandaag volledig is verdwenen. Huidig uitzicht van de straat bepaald door de in het begin van de jaren 1970 aangelegde autostrade E17 en de tijdens de laatste decennia hier ontwikkelde bedrijventerrein zone 2. Geasfalteerde straat geflankeerd door grote bedrijven en een centraal grasplein.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie