Mottestraat

Beschrijving

Straat ten zuidwesten van het centrum van Waregem, lopend van de Bieststraat naar de Industrielaan. De straatnaam, die volgens De Flou al voorkomt sinds 1846, is ontleend aan boerderij "In de Mote", gelegen op de hoek met de Industrielaan (nummer 80).

Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) gecatalogeerd als "Chemin n° 31" zijnde de "Chemin du hameau de Biest au Grand chemin à Deerlyck", zogenaamd de "Mote straet". De straat loopt op dat ogenblik dus tot aan de huidige Deerlijkseweg en is enkele bebouwd aan de kruispunten. Na de aanleg van de spoorweg Waregem-Anzegem in 1868 wordt de straat onderbroken door een overweg. In 1934 wordt de spoorlijn opgeheven; weliswaar blijven de sporen nog vele decennia liggen; het voormalige spoortracé krijgt vermoedelijk pas in het begin van 21ste eeuw een geasfalteerd wegdek om te fungeren als fietspad. Korte straat met bochtig verloop met afwisselend recent bebouwde percelen en akkers. Uitsluitend bewoning. De oudste bebouwing klimt op tot het einde van de 18de eeuw, zie de hoeve op de hoek met de Industrielaan, Industrielaan nummer 80.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie