Noorderlaan

Beschrijving

Straat op de noordwestrand van het centrum van Waregem. De straat loopt in het verlengde van de Westerlaan en loopt tot aan het kruispunt van de Vijfseweg en de Stationsstraat, en in het verlengde de Oosterlaan. De straatnaam is afgeleid van de locatie ten opzichte van het centrum van de stad.

De straat is ontstaan op het einde van de jaren 1830, toen langs het toenmalige stadscentrum de spoorlijn Gent-Kortrijk werd aangelegd. Nog niet aangeduid als straat/plein op de Atlas der Buurtwegen (1844); ook nog zeer weinig bebouwing in de omgeving. Rond 1900 groeit de bebouwing aanzienlijk met onder meer verschillende herbergen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden de spoorweginstallaties sterk uitgebreid waardoor enkele hofsteden en onder meer het huis van de familie Boulez (zie Boulezlaan), gelegen aan de huidige Vijfseweg, worden gesloopt. Op 19 oktober 1918 wordt het station door wegtrekkende Duitsers gedynamiteerd en worden sporen en omliggende gebouwen vernield. Daarna wordt een 'voorlopig' station opgetrokken dat echter pas in 1980 wordt vervangen door het huidige. In dezelfde periode worden ook de spoorwegviaducten aangelegd ter vervanging van de overwegen en wordt de spoorlijn geƫlektrificeerd. Tot ver in de jaren 1990 loopt de straat slechts door tot tegenaan de Oude Vijvestraat; pas recent is de aansluiting gemaakt met de Zuiderlaan en vormt de Noorderlaan zo een onderdeel van de ring (R35) rondom Waregem.

Thans vrij brede, geasfalteerde straat, met deels stukken aaneengesloten bebouwing, restanten van de begin 20ste-eeuwse toestand, en deels versnipperd door grote parkings bij winkelruimtes. De oudste bebouwing klimt op tot het einde van de 19de eeuw (zie nummer 32) of voornamelijk het begin van de 20ste eeuw (zie nummer 26, nummer 68, nummer 76). Nummer 30/ Westerlaan, vrij imposante hoekwoning van 1911 in 1929 uitgebreid met een magazijn aan de kant van de Westerlaan en later onderling verbonden. Bruine baksteenbouw verfraaid door licht getoogde openingen onder geblokte ontlastingsbogen met extra accent van gele baksteen. Afgeschuinde hoektravee uitgewerkt met hoekig dakvenster. Houten kroonlijst op klossen. Nummers 90-96, voormalig samenstel van enkele woningen met gelijksoortige baksteenversiering aan de straatgevel, gebouwd in de periode 1906-1910 in opdracht van hotelhouder-handelaar Jules Vanpoucke. Nummer 96 met bredere gevel en achteraan een magazijn. Baksteenmotieven, zie waterlijsten en andere.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1907/15, 1911/22.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het verleden. Erfgoedwandeling in Waregem, Waregem, 2006, p. 30.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie