Geografisch thema

Autvijverstraat

ID
15316
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15316

Beschrijving

Korte rechte straat die de Wezestraat ten westen verbindt met de Veldstraat ten oosten. Het centrale gedeelte van de weg is nog onverhard, het westelijke deel van de weg is beboomd. De weg heeft zijn historiek als toegangsdreef tot het voormalige kasteel van Autvyver (nummer 2). Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de weg weergegeven als een rechte dreef, met bos op de zuidoostzijde. Op het landboek van Ardooie uit 1778 aangeduid als driedubbele bomenrij. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de weg aangeduid als privéweg langs "ferme Kasteelken" (nummer 2). Op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) wordt de weg nog aangeduid als aardeweg.

Ten westen naast de hoeve nummer 2 loopt in 1845 nog de "Lambrechts Koutervoetweg", omschreven als "sentier du chemin d' Emelghem à la maison dite Rattekot", thans verdwenen.

Het toponiem "Autvyver" duidt naar alle waarschijnlijkheid op de aanwezigheid van een vroegere vijver op deze plaats. Het toponiem "Houtveltvyver" komt volgens De Flou voor in 17de- en 18de-eeuwse bronnen, als benaming voor een stuk bos, eertijds vijver, op de westkant van het Ardooieveld.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel VI, Brugge, 1926, kolom 683.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Ter Burcht

  • Is deel van
    Ardooie


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Autvijverstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15316 (Geraadpleegd op 18-05-2021)