Geografisch thema

Boncquetstraat

ID
15326
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15326

Beschrijving

Korte rechte straat die de Van Geluwestraat ten noorden verbindt met de Cauwestraat ten zuiden. Aangelegd bij bouw van de sociale woonwijk in 1965, wanneer door de sociale huisvestingsmaatschappij "De Mandel" uit Roeselare 28 sociale woningen worden opgetrokken, gebouwd op lagergelegen gronden.

Zogenaamd naar de gebroeders Henri en Pieter Boncquet, beeldhouwers uit Ardooie. Pieter Boncquet (°1850-†1884) was voornamelijk bekend als ontwerper van kerkmeubilair en beeldhouwde voornamelijk in gips, terracotta en hout. Onder meer een ontwerp voor het standbeeld van Breydel en De Coninck in Brugge en een buste van zijn broer Pieter zijn bewaard op het voormalige Ardooise gemeentehuis. Henri Boncquet (°1868-†1908) is geschoold aan de Academie van Brussel maar ontwikkelde reeds snel een eigen stijl die aanleunde bij het realisme. Hij wint in 1897 de prestigieuze (Belgische) Grote Prijs van Rome voor beeldhouwen. In het begin van de 20ste eeuw vestigt hij zich in Brussel. Gelet op zijn korte leven schiep hij een omvangrijk oeuvre.

Woonfunctie. Eenheidsbebouwing van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Woningen gekoppeld per twee of meer, te onderscheiden in diverse types: enerzijds met muuropeningen in simili-omlijsting en garagepoorten in lager volumes; anderzijds met geïncorporeerde garages en stompere zadeldaken.

  • VAN ACKER L., De gebroeders Boncquet, beeldhouwers, in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jg. 4, 2008, p. 59-63.
  • VERMEULEN, B., 75 jaar bouwmaatschappij De Mandel, 1920-1995, Roeselare, 1995, p. 69.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

  • Is deel van
    Ardooie


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boncquetstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15326 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.