Geografisch thema

Hooistraat

ID
15354
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15354

Beschrijving

Korte westelijke zijstraat van de Gapaardstraat, met L-vormig tracé en verder lopend op grondgebied Beveren (Roeselare). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) maakt de straat samen met de doodlopende zijstraat van de Gapaardstraat en de huidige Pontleenstraat aan de overzijde van de autosnelweg deel uit van de "Pontsleemstraet", omschreven als "Chemin du cabaret dit: de Witte Kave à la ferme Verlinde sur la limite de Beveren, traversant le chemin dit: Knollingstraet". Wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) aangeduid als grind- of tarmacweg.

Landelijke straat met agrarische functie. Verspreide hoevebebouwing, in geschiedenis opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen op de Ferrariskaart (1770-1778).

Langsheen de straat komen halverwege de 19de eeuw nog kleine landarbeiderswoningen voor, thans verdwenen.

  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Ardooie


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hooistraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15354 (Geraadpleegd op )