Oude Desselgemstraat

Beschrijving

Straatje ten zuidwesten van het centrum van Waregem, dat loopt van de Caseelstraat naar de Desselgemseweg. De benaming wijst op de voormalige functie van de straat, zijnde een onderdeel van de oude baan die Waregem met Desselgem verbond. Heet tot de herziening van de straatnamen van Waregem in 1990 de Oude Desselgemsestraat.

Eertijds deel van de eind 18de-eeuwse Desselgemseweg die op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778) voor het eerst volledig wordt weergegeven (zie Desselgemseweg). Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat weergegeven als "Chemin n° 9", met als beschrijving "Chemin de Waereghem à Desselghem" ofwel "Desselghemstraet". In het begin van de jaren 1950 (zie mutatieschets van 1953) wordt het straattracé rechtgetrokken, weliswaar met behoud van enkele delen van het oude tracé.

Thans dicht bebouwd straatje met wegdek van betonplaten. De bebouwing, louter gericht op woonfunctie, bestaat uit enkele deels vrijstaande of aaneengesloten kleine woonhuizen. Nummer 13, half vrijstaande werkmanswoonst opgetrokken in 1938 voor wever Adolf Herpol; diephuis met oranje bakstenen puntgevel op gecementeerde plint met imitatievoegen; rechthoekige openingen met latei bekleed met sierbeton, op de begane grond bewaard schrijnwerk met smalle onderverdelingen het bovenlicht. Overige bebouwing uit het laatste kwart van de 20ste - begin van de 21ste eeuw; eengezinswoningen met achterliggende tuin.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1938/87, 1953/22.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie