Geografisch thema

Papegaaistraat

ID
15363
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15363

Beschrijving

Straat ten zuidwesten gelegen van het centrum van Waregem. De straat loopt van de Platanendreef naar de grens met Deerlijk waar de straat verder loopt met als benaming de Nieuwenhovestraat. De straatnaam dateert minstens uit 1846 en verwijst naar een begin 19de-eeuwse herberg "De Papegaei", die was gelegen op de grens met de Blauwe-Zwaanstraat en waarvan men in een herbergenlijst van 1779 al schrijft dat ze al van in oude tijden bestaat, gesloopt in het laatste kwart van de 20ste eeuw.

Al sinds de 17de eeuw was hier het zogenaamde goed "Te Voorde" of "Rattenkasteel" gevestigd dat lange tijd werd gebruikt als pastorie van Nieuwenhove; in het laatste kwart van de 20ste eeuw afgebroken en vervangen door nieuwbouw (nummer 13). Het straattracé wordt met het huidige uitzicht al weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778); de straat is bebouwd met de herbergsite op de hoek met de huidige Blauwe-Zwaanstraat, met een site ter hoogte van de huidige Nieuwenhovestraat en een derde site te noorden van de straat, mogelijk ter hoogte van het huidige nummer 16. Weinig of geen bebouwing de volgende decennia. Op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat vermeld als "Chemin n° 32", omschreven als "Chemin du cabaret dit Pappegaey à Deerlyck" of "Pappegaeye straet". Ten vroegste op het einde van de 19de eeuw wordt een dieperin gelegen woning (nummer 13) gebouwd tegenaan de Kasselrijbeek; thans amper zichtbaar vanop de openbare weg wegens de hoge bomen rond de site. In 1904 wordt een nieuwe hoeve bijgebouwd aan de noordkant van de straat (nummer 24). Voorts in zeer beperkte mate, aangroei van recente bebouwing.

  • DUCATTEEUW E., VANDERMAELEN L., WANTE L., Historische kaart Waregem,  De Gaverstreke, jg. 20, 1992, p. 55.
  • MEURIS P., Straatnamen in Waregem, een bespreking van de Waregemse straatnamen anno 1992, Waregem, 1992, p. 22.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met boomgaard

  • Is deel van
    Waregem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Papegaaistraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15363 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.