Geografisch thema

Peiskeshof

ID
15366
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15366

Beschrijving

Stratencluster ten oosten van het centrum van Waregem, ten noordwesten van de Nokerseweg, tegenaan de Zuiderlaan gelegen. De straatnaam verwijst volgens Meuris naar de familie Peiskens, van wie hier ooit een hoeve stond.

Het stratenpatroon gaat deels terug op een oudere veldweg die op de Atlas der Buurtwegen (1844) samen met de huidige Paterswegel is weergegeven als "Sentier n° 105", met als omschrijving "Sentier du lieu dit Warandeken au lieu dit Hinschaerd Plat" ofwel "Pater wegel". Op dat ogenblik bevinden zich enkele kleine volumes in de bocht van het veldwegje, waarvan thans enkel nog nummer 82 (in verbouwde toestand) is bewaard. Overige bebouwing aan het historische tracé dateert uit het derde kwart van de 20ste eeuw, zie enkele aaneengesloten volumes. Vermoedelijk in de jaren 1980 is de volledige stratencluster aangelegd en bebouwd met vrijstaande eensgezinwoningen met omliggende tuin.

  • MEURIS P., Straatnamen in Waregem, een bespreking van de Waregemse straatnamen anno 1992, Waregem, 1992, p. 34.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Is deel van
    Waregem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Peiskeshof [online], https://id.erfgoed.net/themas/15366 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.