Schakelstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Waregem die loopt van de Holstraat naar de Zuiderlaan. De straat heet tot de herziening van de straatnamen in 1990 de Schakelweg en verwijst daarmee naar de benaming van het hier gesitueerde Cultureel Centrum dat van bij de oprichting ervan een 'schakel' wil zijn tussen de veelheid en de veelzijdigheid van de culturele verenigingen.

Van oudsher is het deel van de huidige stad ten zuiden van de Markt, tussen de bebouwing van de Stormestraat en die van de Holstraat, ingenomen door overstromingsgebied van de laaggelegen Keukelmeersen en dus volledig ongeschikt voor bebouwing of landbouw. Pas in 1953 neemt het gemeentebestuur het initiatief om de gronden te onteigenen, ontwateren en in te richten tot gemeentelijk park en sportcentrum. De twee laagst gelegen meersen worden uitgediept tot twee met elkaar verbonden vijvers en de gewonnen grond wordt gebruikt om de omliggende gronden op te hogen. Door het overtollige water duren de werken zeer lang. In 1955 is nog maar enkel een speeltuin in gebruik en is men bezig aan de tennis- en basketbalvelden, zijn betonnen palen geheid voor het boothuis en de voetbaltribune. In 1957 wordt Waregem uitgekozen als locatie voor een wielerkampioenschap wat de aanleg van de infrastructuur enigszins versnelt. Zo wordt de brug over de meest zuidelijke vijver dan gebouwd. Kort daarna wordt ook het voetbalstadion "De Regenboog" ingespeeld, kunnen de visvijvers en de dubbele, staande wip in gebruik genomen worden. Naast de sportinfrastructuur voorziet men op de nieuwe ruimte ook de bouw van een kraamkliniek in 1952 en een bejaardenhome in 1955 (Holstraat nummer 50), een Cultureel Centrum in 1972 (nummer 8), een zwembad in 1975 (aan de Meersstraat), een winkelcentrum in 1971-1975 (Gemeenteplein nummer 2) en een sportcentrum in 1995 (Meersstraat).

Thans straat met geasfalteerd wegdek en bochtig verloop, enerzijds getypeerd door een bebouwing bestaande uit grote, vrijstaande complexen en een parking, en anderzijds met vrij open structuur door het aangrenzende gemeentelijke sportpark. De oudste bebouwing klimt op tot de jaren 1970 en betreft het Cultureel Centrum en het Pand (Gemeenteplein nummer 2). Op de hoek met de Zuiderlaan, nummer 43, opvallende, kleurrijke nieuwbouw van het OCMW, zogenaamd "De Meers", gebouwd in 2008 door Wielfaert architecten uit Waregem. Graspleinen voorzien van een tweetal kunstwerken van de politie.

• DE BACKER B., Van 3 rust- en verzorgingstehuizen naar 1 nieuw woon- en zorgcentrum, in OCMW-visies, 18, 2003, 3, p. 38-44.
  • Deux dynamiques réalisations belges: Gand et Waereghem, in Architecture, 1955, nummer 16, p. 670. Waregem, 2000, p. 81-82.
  • GHISTELINCK R. (red.), Waregems Milleniumboek. Van dorp tot stad, NCMV, Waregem, 2000, p. 81-82.
  • VANDEWIELE A., Oud en nieuw in Waregem. Van Keukelmeersen tot Regenboogstadion,  De Gaverstreke, jg. 24, 1996, p. 51-86.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie