Grottelaan

Beschrijving

Straat in het noordwesten van Sint-Eloois-Vijve. Vrij korte weg ten westen van de dorpskern, vertrekkend van de Schoendalestraat en lopend tot aan de Leie. Straatnaam verwijzend naar de Lourdesgrot die hier in 1895 is opgericht.

De weg wordt voor het eerst weergegeven op de kaart van de heerlijkheid Het Vijve-Ensche, opgemaakt door Louys de Bersacques in 1642, en loopt er vanaf de toenmalige Schoendalestraat tot aan de Leie, die toen meer noordelijk gelegen was. Ten westen van de weg wordt reeds het hof "Ter Linden" afgebeeld (zie nummer 1).

Op een kaart van het Goed "Ter Leyen" van circa 1763 uit het Rijksarchief te Gent wordt de toenmalige Grottelaan weergegeven als een met bomen omzoomde dreef. Zowel op deze kaart, als op de kaart van de gemeente Sint-Eloois-Vijve, opgemaakt door landmeter Cornelis Steur in 1764, vertrekt ter hoogte van het Goed "Ter Linden" een dreef naar het Goed "Ter Leyen" (zie Leiegoeddreef nummer 15). De weg wordt onveranderd weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) en wordt er omschreven als een "landweg" of een "dreve", eigendom van F. Van Saceghem uit Gent. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) is de weg het laatste gedeelte van de "Chemin n° 7", met als beschrijving de "Leystraet" of "Chemin de la ferme dite Goed te Meulhem à celle Becaerd"; deze weg loopt van het Goed "Te Mullem" (zie Leiegoeddreef nummer 9) naar het hof "Ter Linden" (zie nummer 1). In de tweede helft van de jaren 1970 en in het begin van de jaren 1980 wordt de Leie gekanaliseerd. De nieuwe Leiebedding zorgt ervoor dat de Leie ter hoogte van de Grottelaan zuidelijker komt te liggen waardoor de weg wordt ingekort.

Heden deels geasfalteerde en deels met betonplaten bedekte weg in landelijke omgeving. De enige bebouwing wordt gevormd door het hof "Ter Linden" waarvan de huidige hoevegebouwen opklimmen tot de 18de eeuw en in de jaren 1930 zijn uitgebreid met de vlasschuur en de roterij aan de overzijde van de straat.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nummer 2238 (Ter Leien): Goed ter Leyen te Sint-Eloois-Vijve, ong. 1763 (schenking le Fevere de ten Hove, familiefonds, 5862).
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nummer 472: Renteboek van Vijve-Dendermonds, 1645.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, nummer 545: Kaart van de gemeente Sint-Eloois-Vijve, getekend door Cornelis Steur, landmeter van de kasselrij Kortrijk, 1764.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie