Straat in het westen van de gemeente. De straat vertrekt van de Schoendalestraat en loopt in zuidelijke richting naar de Gentseweg. Straatnaam verwijzend naar het "Moerbosch" dat zich tot de 18de-19de eeuw aan weerszijden van de straat uitstrekt. De naam "Moerbosch" wordt al vermeld in het jaar 1571, maar is vermoedelijk ouder. "Moer" is Middelnederlands voor moeras of een moeilijk doorwaadbare plaats. Tot in 1990 wordt de straat de Waterstraat genoemd. Het begin van de Moerbosstraat wordt voor het eerst weergegeven op de kaart van het goed "Ter Leyen" van circa 1763. Deze kaart geeft ook de thans verdwenen hoeve "Ter Moeren" weer (zie Leiegoeddreef). Op de kaart van Sint-Eloois-Vijve, opgemaakt door landmeter Cornelis Steur in 1764, loopt de straat dwars door het Moerbos. Op de hoek met de steenweg Kortrijk-Gent wordt in 1764 de herberg "De Swaene" weergegeven (westzijde) en een dieper gelegen hoeve (oostzijde). In 1838-1839 wordt de straat voor het eerst bebouwd (zie nummer 39). Op de Atlas der Buurtwegen (1844) aangeduid als "Chemin n° 6" met als beschrijving "Waterstraet" of "Chemin de la ferme dite het Goed te Meulhem à Waereghem par le cabaret dite Tapuyt". Op de kaart van het Dépôt de la Guerre (1862) bevinden zich reeds enkele hoeves halverwege de straat. Pas in de eerste helft van de 20ste eeuw zal de bebouwing verder toenemen, zie kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (1959-1961). Landelijke straat met geasfalteerd wegdek met ten westen een bedrijventerrein dat eveneens toegankelijk is vanaf de Schoendalestraat. Hoofdzakelijk vrijstaande villabebouwing uit het laatste kwart van de 20ste eeuw, daarnaast enkele (rij)woningen uit tweede en derde kwart van de 20ste eeuw. Daarnaast één bewaard 19de-eeuws volume. Nummer 39/ Spechtenstraat. Voormalige tweewoonst gebouwd nadat volgens het kadaster in 1875 twee aanpalende woningen van 1838-1839 volledig gereconstrueerd worden in opdracht van landbouwer Fredericus Declercq. Deze laatste laat vóór 1888 de tweewoonst uitbreiden met twee landgebouwtjes. Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag waarbij de voormalige naastgelegen woning is geïncorporeerd; volume aan straatkant met later toegevoegde openingen onder meer garagepoort onder poutrel.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Sint-Eloois-Vijve
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Moerbosstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15415 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.