Rozenhof

Beschrijving

Straat in het westen van Sint-Eloois-Vijve, gelegen ten zuidwesten van de dorpskern. Sterk vertakte straat tussen de Herlaarstraat, de Schoendalestraat en de Spoorweglaan. De stratencluster vertrekt van de Herlaarstraat en eindigt ter hoogte van het meest westelijk gelegen, doodlopende zijtracé. Het Rozenhof is bereikbaar vanaf de Herlaarstraat en de Schoendalestraat, de twee doodlopende zijtracés bevinden zich net ten noorden van de Spoorweglaan. Over de keuze van de straatnaam is niets gekend. De woonwijk Rozenhof wordt aangelegd in 1963 door de Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen Helpt Elkander (bouwaanvraag van 1962). De 54 te bouwen woningen worden ontworpen door architecten Karel Algoed, Oscar Quackelbeen en Johan Sabbe, waaronder enkele voor bejaarden. Voorafgaand aan de bouwvergunning wordt in het gemeentehuis een tentoonstelling opgesteld, die aan de hand van plannen, detailtekeningen en maquettes een beeld geeft van hoe de wijk er zal uitzien. Op twee vergaderingen verschaffen afgevaardigden van de bouwmaatschappij en architecten uitleg aan mogelijke kandidaat-bewoners omtrent de wijk, het uitzicht, de indeling en het voorziene moderne comfort. Een deel van de woningen, onder meer de woningen voor bejaarden, worden als huurwoningen aangeboden. Toch staat het principe "belofte tot aankoop" centraal in het project. Op 29 juni 1963 vindt de eerste steenlegging plaats. De woningen worden in een sneltempo opgetrokken door bouwaannemer Verstraete. In 1966 volgt een uitbreiding van het Rozenhof met tien eensgezinswoningen en 21 woningen voor bejaarden. De plannen van 1962 worden hiervoor opnieuw gebruikt.

Straten met geasfalteerd wegdek; huizengroepen en verschillende grasperken. Drie types van woningen daterend van 1963. De twee types gezinswoningen zijn respectievelijk ontworpen door architect Oscar Quackelbeen en architect Johan Sabbe. Beide types hebben een verschillend geveluitzicht, doch een gelijkaardige binnenindeling (gelijkvloerse verdieping met inkomhal, toilet, salon-woonkamer en keuken, verdieping met ingerichte badkamer en waterverwarmer). De meeste woningen beschikken over een garage en sommige over een kelder. De woningen zonder kelder zijn uitgerust met een koelkast in de keuken. Het derde type, de woningen voor bejaarden, zijn ontworpen door architect Karel Algoed; kleinere woningen, met centrale puntgevel en meer traditionele vormgeving.

• Stadsarchief Waregem, Bouwvergunningen, URB/2003/84/13/P, 1962.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977, 2007, p. 53-57.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie