Langestraat

Beschrijving

Westelijke zijstraat van de Izegemsestraat, die ten westen doodloopt op de autosnelweg A17/E403, en daar verbinding geeft met de Elstapstraat. Voor de aanleg van deze autosnelweg in de jaren 1970 liep de weg door tot op Roeselare, over een stuk van het tracé van de huidige Knollingstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Langestraet" en omschreven als "Chemin de celui dit: Iseghemstraet à la ferme de la Veuve Wulf par le lieu dit: Elstap Kruys". Op een eind-19de-eeuwse mutatieschets vermeld als "Chemin de Roulers". Wordt op het gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg.

Landelijke straat met voornamelijk agrarische functie. Verspreide hoevebebouwing, voornamelijk aan noordzijde van de straat. Diverse oudere sites reeds voorkomend op de Ferrariskaart (1170-1778) of de Atlas der Buurtwegen (1846) maar thans met nieuwe nutsgebouwen en nieuw of vernieuwd woonhuis. Onder meer nummer 6. Vernieuwde eenlaagswoningen opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, onder meer nummer 1, nummer 10. Nummer 16 reeds voorkomend op de Atlas der Buurtwegen (1846), thans met nieuwere bebouwing uit het midden van de 20ste eeuw: woonhuis in rode baksteen onder pannen zadeldak (haaks op straat), met rechthoekige muuropeningen en mijtervormige kapelnis; bijgebouw in donkerrode baksteenbouw, met rondbogige kapelnis in zwarte baksteenomlijsting.

Recentere hoeves uit de 20ste eeuw, onder meer nummer 8 en nummer 3.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1898/16.