Geografisch thema

Lijsterstraat

ID
15442
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15442

Beschrijving

Korte rechte straat die de Izegemsestraat verbindt met de oostelijker gelegen Bruinbergstraat. Op het eind van de 18de eeuw loopt de straat doorheen bosgebied, zie Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (1817) weergegeven als "Meulebeek-straet", op 19de-eeuwse mutatieschetsen als "Meulebeke straete". Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Eenigheydstraet" en omschreven als "Chemin du cabaret dit: Kruyp in d'Aerde à la Maison Capelle Verhelst". Wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) al aangeduid als grind- of tarmacweg.

Dicht bebouwde straat met voornamelijk woonfunctie. In de 18de eeuw bebost en nog vrijwel onbebouwd, zie Ferrariskaart (1770-1778). In het begin van de 19de eeuw komen al verspreide kleine woningen voor. Nummer 31 wordt opgetrokken in 1838 op een leeg perceel op de hoek met de Bruinbergstraat en schuin ingeplant ten opzichte van de weg. Thans verbouwd met nieuw parement en onder pannen mansardedak. Nummers 27-29 aangebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, onder pannen zadeldak en met vernieuwd parement.

Nummer 13 opgetrokken tijdens het interbellum, eenlaagsbouw in witgeschilderde siercementering onder zadeldak in mechanische pannen. Rechte muuropeningen met afgeschuinde hoeken, nieuw schrijnwerk, linkerpoorttravee. Flankerende achteraanbouw onder zadeldak. Aangevuld met vrijstaande bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

 • Kadaster Archief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1838/13.
 • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Is deel van
  Ardooie


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lijsterstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15442 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.