Geografisch thema

Onze-Lieve-Vrouwstraat

ID
15459
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15459

Beschrijving

Korte rechte straat die de Beverensestraat verbindt met de noordelijker gelegen Brabantstraat. De straat wordt nog niet weergegeven op Ferraris (1770-1778) of de Atlas der Buurtwegen (1846). In 1917 heet de weg "Boulevard Leopold". Wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) aangeduid als dicht bebouwde centrumstraat.

Het pleingedeelte dat de straat met het Polenplein verbindt, wordt 't Jaekensplein genoemd, de huisnummering blijft echter de Onze-Lieve-Vrouwstraat volgen. In het midden van de 19de eeuw bevindt zich ter hoogte van nummer 26 een rij van zes kortwoonsten, zie Atlas der Buurtwegen (1846).

Straat met voornamelijk woonfunctie. Vrijstaande woningen in tuin, alsook gekoppelde sociale woningbouw, uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 5, geboortehuis van missionaris Roger 't Jaekens (zie 't Jaekensplein), éénlaagswoning uit het interbellum in rode baksteenbouw onder mansardedak, getoogde muuropeningen. Op deze plaats wordt in het midden van de 19de eeuw reeds bebouwing weergegeven, zie Atlas der Buurtwegen (1846).

 • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  't Jaekensplein

 • Omvat
  Brouwerij Vanden Bussche

 • Omvat
  Kapel Vanden Bussche

 • Is deel van
  Ardooie


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15459 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.