Geografisch thema

Oosthoekstraat

ID
15462
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15462

Beschrijving

Landelijke straat met kronkelend verloop die de Hogeschuurstraat verbindt met de Diepestraat, behorende tot het traject Zwarteleeuwstraat-Oosthoekstraat-Turkijestraat. De straat maakt op de Atlas der Buurtwegen (1846) samen met het westdeel van de Neerbergstraat, het grootste deel van de Zwarteleeuwstraat en de huidige Turkijestraat deel uit van de toenmalige "Turkijenstraet", omschreven als "Chemin d' Ardoye au lieu dit: Bonoogen à la limite de Pitthem". Op het primitief kadasterplan (1817) en verdere 19de-eeuwse mutatieschetsen wordt de weg aangeduid als "Boter-wegh". De straat wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) al weergegeven als grind- of tarmacweg.

Landelijke straat met voornamelijk agrarische functie, gekenmerkt door verspreide hoevebebouwing. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt reeds verspreide bebouwing weergegeven, alle aan noordzijde van de weg. Onder meer op de plaats van nummer 9, Oosthoeve, thans met nieuw witgeschilderd woonhuis onder pannen zadeldak met klokkenruiter, erf in losse verharding. Ten westen een haaks schuur-stalvolume uit 1908 in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Witgekalkte erfgevel, getoogde staldeuren en -venstertjes, rechte schuurpoort en wagenhuis. Op de zijgevel de datering in gele baksteen: "1908", waarboven een oculus.

Nummer 1, nieuwbouw, op de plaats waar zich in het begin van de 19de eeuw reeds een samenstel van drie landarbeiderswoningen bevond, zie voorkomen op primitief kadasterplan (1817).

Nummers 3-5, samenstel van twee woningen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoningen

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Ardooie

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oosthoekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15462 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.