Geografisch thema

Rodestraat

ID
15472
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15472

Beschrijving

Kort straatdeel dat als westelijk verlengde van het oost-west tracé van de Ysselmeersstraat evenwijdig loopt met de Roobeek, verder lopend op grondgebied van Kachtem. De weg wordt op de Atlas der Buurtwegen (1846) weergegeven als westelijk uiteinde van de "het Goed ter Roostraet", omschreven als "Chemin de la ferme Vo[l]ckaert à celle dite: Goed ter Roo (Cachtem)".

Als enige bebouwing nummer 2: hoeve, reeds voorkomend als drie volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), als boerenhuis met bakhuis en landgebouw aan straatzijde op de Atlas der Buurtwegen (1846), thans bestaande uit losstaande landgebouwen in rode baksteen onder pannen zadeldaken (interbellum), voorzien van rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, metalen schuifpoorten. Aan de schuur een houten gevelkapel en segmentbogige kapelnis in de westelijke zijgevel. Boerenhuis met oudere kern, nieuw gepleisterde voorgevel, getoogde muuropeningen, bewaarde deuromlijsting in kleine zwarte baksteentjes.


Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rodestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15472 (Geraadpleegd op 06-03-2021)