Geografisch thema

Rodepoortstraat

ID
15473
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15473

Beschrijving

Straat met bochtig verloop die de Langestraat ten zuiden verbindt met de Roeselaarsestraat ten noorden. Gewijzigd tracé ten opzichte van de weergave op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (1817) weergegeven als onverharde landweg die bij de aansluiting op de Roeselaarsestraat ten oosten omheen de hoeve "De Rode Poort" loopt. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de straat vermeld als "Spinnekensambachtstraet" en omschreven als "Chemin de la ferme dite: Roodepoorte à celle dite: Buyse-Canuyt [sic]" (bedoeld wordt: Van Canneyt). Het noordelijke straatdeel wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg, het zuidelijke straatdeel als verhard (vanaf Elstapstraat). In 1973 wordt de aardeweg verhard en aan de westzijde van de hoeve "De Rode Poort" doorgetrokken (Roeselaarsestraat nummer 93). Huidige benaming naar deze hoeve.

Landelijke straat met voornamelijk agrarische en woonfunctie. De Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846) geven verspreide hoeves en landelijke bebouwing weer. Huidige bebouwing voornamelijk daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 14 uit het midden van de 20ste eeuw, rode eenlaagse baksteenbouw van drie traveeën onder pannen zadeldak, rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonlateien, gecementeerde plint, houten kroonlijst. Nummer 10, hedendaagse woning, bestaande uit een langwerpig volume onder zwevend lessenaardak.

  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rodepoortstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15473 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.