Geografisch thema

Solwaterstraat

ID
15481
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15481

Beschrijving

Korte rechte straat die de Scharestraat ten oosten verbindt met de Burgerleenstraat ten westen. Tot voor de aanleg van de autosnelweg A17/E403 in de jaren 1970-1980 liep de weg westwaarts door tot de Hoogbeverenstraat. Het tracé wordt weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). De weg wordt op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als "Zol Waterstraet" en omschreven als "Chemin du cabaret dit: Het Schaerken à la ferme Verbeke". De weg wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg.

De Flou vermeldt het toponiem "Solwaeter thyendeken", als tiendeland voorkomend in een document uit 1705.

Landelijke straat met woon- en agrarische functie. In de 18de en het midden van de 19de eeuw telt de straat slechts enkele huizen, landelijke bebouwing, zie Ferrariskaart (1770-1778), Atlas der Buurtwegen (1846). Onder meer nummer 7, thans met nieuw woonhuis en loodsen, resterende oudere bebouwing bestaande uit twee parallelle landgebouwen in donkerrode baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Aan de noordzijde een schuur met getoogde muuropeningen, onder meer dichtgemetseld; metalen schuifpoorten, westelijke aanbouw afgebroken. Zuidelijk bijgebouw met ingebouwd bakhuis en nieuwe gevel.

Nummer 2, op de Atlas der Buurtwegen (1846) weergegeven als tweewoonst, vermoedelijk herbouwd in het interbellum. Eenlaagsbouw in bruinrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Geschilderde gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonlateien, houten schrijnwerk (onder meer schuiframen). Naast de opkamer een oostelijk staldeel met getoogde staldeurtjes.

Aan de noordzijde van de weg ter hoogte van het kruispunt met de Brabantstraat enkele recente vrijstaande woningen.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XIV, Brugge, 1933, kolom 1031.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwekapel met treurwilg

  • Is deel van
    Ardooie


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Solwaterstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15481 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.