Geografisch thema

Spanjestraat

ID
15482
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15482

Beschrijving

Zuidelijke zijstraat van de Roeselaarsestraat, met L-vormig tracé, gelegen in de wijk De Tassche nabij de grens met Roeselare. Loopt op Roeselaars grondgebied verder in de Kleine Ardooisestraat. De straat wordt nog onbebouwd weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) "Spaegnaerdmolenweg" genoemd en omschreven als "Chemin du cabaret dit De Tassche au moulin dit Spaegnaerdmolen", met uitzondering van het meest oostelijke straatdeel dat deel uitmaakt van de toenmalige "Brabantstraet", omschreven als "Chemin de celui dit: Sprietstraet au hameau de Hoog-Beveren". De straat wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg. Vanaf de jaren 1970 ontwikkelt zich in en rond de Spanjestraat een sociale woonwijk (zie Roeselaarsestraat).

Straat genoemd naar de "Spaegnaerdmolen" en de wijk "Spagniën", gelegen op grondgebied Roeselare, vermoedelijk op de hoek van de Roeselaarse Spanjestraat en Vierwegstraat, in de wijk die op 19de-eeuwse topografische kaarten vermeld wordt als "Spagniën".

Dicht bebouwde wijkstraat met woonfunctie. Nummer 1, voormalige pastorie van de parochie De Tassche, in regionalistische stijl opgetrokken in de jaren 1960. Witgeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde pannen. Rechthoekige muuropeningen, houten kroonlijst op klossen. Ommuurd voortuintje.

Voorts aaneengesloten woningbouw van twee bouwlagen onder stompe pannen zadeldaken, in diverse uitwerking.

  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spanjestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15482 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.