Asstraat

Beschrijving

Straat op het gehucht "De Mokker". Haaks tracé tussen de Leegtestraat/ Lekestraat ten noorden en de Brugse Heirweg ten zuiden, loopt verder in de Westveldweg.

Verzorgt samen met de Westveldweg de verbinding Bovekerke-Leke (Diksmuide). Het noordelijke deel van de huidige Lekestraat (vanaf het centrum van "De Mokker") maakte oorspronkelijk deel uit van de Asstraat, maar kreeg in 1956 de huidige naam. Ook de Westveldweg maakte in het midden van de 19de eeuw deel uit van de Asstraat.

De "Ashoek" bevindt zich bij het samenkomen van Asstraat en Kleine Asstraat. De naam "As(sche)straat" komt reeds voor op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) ("chemin nr. 10, du cabaret dit de Meyboom à Leke") en op de P.C. Poppkaart (circa 1856). Het "cabaret dit de Meyboom" was gelegen op de hoek van de Westveldweg met de Provinciebaan. Op een mutatieschets van 1889 aangeduid als "Asschen straat".

Landelijke straat met verspreide hoevebouw, ook enkele recente villa's. Recent geasfalteerd. Ter hoogte van nummer 48 (bocht in de weg), doodlopend stuk straat met gehuchtje van kleine (arbeiders)huizen. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de bebouwing van het gehucht nog beperkt, onder meer een kleine hoeve. Nummer 48/ doodlopend stuk: hoekhuis uit de jaren 1920-1930, nog niet aangeduid op de genoemde atlas. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, bewaard houtwerk met schuiframen. Links aansluitend, mogelijk iets oudere constructie in gele baksteen, getoogde muuropeningen onder strek, of rechthoekige onder betonnen latei, bewaard raam in de linker zijgevel. Nummer 34: arbeidershuis, naar verluidt gebouwd in 1926, rode baksteenbouw onder mansardedak (rode Vlaamse pannen), in de achtergevel, bewaarde opkamervenster en kelderraampjes, aansluitende lagere stalling onder pannen zadeldak. Nummer 40: witgeschilderd arbeidershuisje onder pannen zadeldak, als dusdanig reeds aangeduid op de genoemde atlas, vernieuwde muuropeningen onder strek, aansluitende stalling. Nummer 38: laag arbeidershuis uit de jaren 1920-1930, gele baksteenbouw met gewijzigde muuropeningen, boven de deur, heiligennisje. Nummer 23: achterin gelegen hoeve, als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Geelbakstenen huis onder zadeldak (blauwe pannen), vernieuwde muuropeningen onder latei, links aansluitende lagere stalling onder zadeldak (rode pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1889/3.

Auteurs: Vanneste, Pol