Bergstraat

Beschrijving

Landelijke grensstraat met Ichtegem. Verspringend noord-zuidtracé, vanaf de Ichtegemstraat in het noorden, over de Provinciebaan tot aan de Steenstraat (in het zuiden). De straat loopt niet volledig door. De doorlopende verbinding tussen het middendeel van de Bergstraat (ten noorden van de Provinciebaan, op grondgebied Ichtegem onder de benaming Panoramastraat) en de Ichtegemstraat (dorpskern Koekelare) wordt gemaakt door de Swytswal. Via het vervolg van de Panoramestraat en de Swolstraat op Ichtegem is dit deel van de straat verbonden met de dorpskern van Ichtegem. De naamgeving verwijst wellicht naar de steilrand van het Plateau van Wijnendale en de uitlopers van het plateau.

De Bergstraat gaat terug op een Middeleeuwse grensweg tussen de parochies Koekelare en Ichtegem. De grenzen tussen parochies - deze kwamen ten vroegste tot stand vanaf de 8ste eeuw, maar voor onze streek vooral vanaf de 11de eeuw - moesten voor iedereen zichtbaar zijn: de parochianen onderhielden immers hun pastoor met de tienden van de oogst en het vee. Straten en waterwegen vormden een duidelijke scheiding.

Het zuidelijk tracé van de straat vormt op de Ferrariskaart (1770-1778) samen met Swytswal een doorlopende verbindingsweg tussen de Ichtegemstraat en de Provinciebaan. Het noordelijk tracé is enkel weergegeven als een doodlopende straat naar twee hoeves vanuit de Ichtegemstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) bestaat het tracé van de "Bergstraet" of de "chemin nr. 21 du moulin dit Veldmolen à Couckelaere" uit de huidige Eikendreef, het zuidelijke deel van de huidige Swytswal over het huidige zuidelijke deel van de Bergstraat tot aan de Steenstraat (kruist de Provinciebaan). Er is geen voetwegverbinding met het stukje Bergstraat ten zuiden van de Ichtegemstraat. De "Veldmolen" was vermoedelijk een molen op grondgebied Ichtegem, zie Veldemolenstraat als zijstraat van de Bergstraat.

Landelijke straat met verspreide hoevebouw, ook enkele recente villa's. De straat is gedeeltelijk afgezoomd met knotwilgen. Nummer 8/ Carrestraat: sterk verbouwde hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw, als site nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Twee bewaarde roodbakstenen volumes onder pannen zadeldak op de hoek van de straat: boerenhuis met heiligennisje in de straatgevel, lange stalling met rondboogluik in de linker zijgevel en windwijzer met paard (zie illustratie bij de straatinleiding).

• SEYS R., Boltra "De Klijteput" aan de voet van de Koekelareberg, in SEYS R., Drie wandelingen in de Koekelaarse tuin der volkskunde. Jaarboek Coclariensia 1993, Koekelare, 1994, p. 84-125.
  • Straatnamen – aflevering 2, in De Roepsteen, informatieblad voor Groot Koekelare, februari 2002, p. 3.

Auteurs: Vanneste, Pol