Geografisch thema

Blondekensveldweg

ID
15494
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15494

Beschrijving

Landelijke straat met een licht gebogen tracé vanaf de Eernegemstraat tot de grens met Ichtegem.

De Blondekensveldweg en de Oostveldweg (en het "Koolveld" te Ichtegem) verwijzen naar het onvruchtbare "Oostveld", een laat ontgonnen veldgebied aan de oostzijde van Koekelare.

Het tracé van de weg is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op dat moment met slechts één bebouwd perceel. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de straat aangeduid als "chemin nr. 28 du hameau Puudsarmoede à celui de Nieuwkerke" of de "Blommekensveldstraet". "Blondekens" is echter de correcte stam en verwijst naar de familie De Blonde die daar woonde in de 18de eeuw. De kinderen van deze familie bleven ongehuwd zodat de familienaam uitstierf (naar gegevens van pastoor Vancouter, gestorven in 1808).

Anno 2009 is de straat nog erg landelijk met weiden en akkers, ten oosten van de weg bos op grondgebied Ichtegem (kasteel Rozendaal, Kasteeldreef).

  • De Kooklarenoeneroute, Gemeentebestuur Koekelare, 1990, p. 9-10.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve in L-vorm

  • Is deel van
    Koekelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Blondekensveldweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/15494 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.