Brouwerijstraat

Beschrijving

De Brouwerijstraat vormt een rechte verbindingsstraat tussen de Ichtegemstraat en het Molenplein. De benaming Brouwerijstraat komt voor het eerst voor in 1902 (kiezerslijst) en verwijst naar de inplanting van de "Brouwerij Christiaen". Het tracé was oorspronkelijk een deel van de Brugse Heirweg en van de "Romdomstraat" (zie Noordomstraat).

Het huidige tracé Brugse Heirweg-Brouwerijstraat-Ichtegemstraat zou reeds voor de komst van de Romeinen een aardeweg geweest zijn, verbinding vanuit Frans-Vlaanderen, over Brugge naar Zeeland, parallel met de toenmalige kust. Het kronkelend tracé dat nog aanwezig is in de Brugse Heirweg is te verklaren vanuit het zoeken naar hoger gelegen percelen in een moerassige streek. Men noemde deze weg naargelang de bestemming ook "Diksmuidse" of "Brugse aardeweg". In de Romeinse tijd wordt daarentegen de rechte Steenstraat aangelegd (grens tussen Koekelare en Handzame, Kortemark).

Op de figuratieve kaart van 1799 (terreinopmeting van het gebied ten noorden van de dorpskern, tussen de Moerestraat en de Moerewegel, door landmeters Pieter Mergaert uit Koekelare en Charles Serruys uit Torhout) is aan de zuidzijde van de latere Brouwerijstraat reeds de brouwerij aangeduid. De noordzijde van de straat is niet ingetekend. Tussen de brouwerij en de hoeve "Zuidhof", imposant huis van twee bouwlagen, vermoedelijk de brouwerswoning.

Op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846 aangeduid als "chemin nr. 28bis autour du village de Couckelaere" of (een deel) van het "Rondomstraetje". Op de mutatieschets van 1941 is de straat aangegeven als "Brouwerijstraat". De noordzijde is zowel op het primitief kadasterplan (circa 1835) als op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) quasi onbebouwd.

In 1837 wordt "molen Van Ghillewe", een stenen bergmolen gebouwd op de hoek van de Zuidstraat en de Brouwerijstraat. Nadat de wieken in 1943 verwijderd worden, blijft de romp erg beeldbepalend voor zowel de Zuidstraat als de Brouwerijstraat.

Voorts wordt het straatbeeld anno 2009 gemarkeerd door breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Huizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, eveneens huizen (met vernieuwde parementen) uit de tweede helft van de 20ste eeuw. De zuidzijde aan het begin van de straat wordt gekenmerkt door de voormalige brouwerij en het politiegebouw, ook "Millenniumvleugel" of "Panoramazaal" genoemd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1941/15.
  • Straatnamen – aflevering 2, in De Roepsteen, informatieblad voor Groot Koekelare, februari 2002, p. 3.
  • ARREN R., HEUS J., Het centrum van Koekelare in 1842, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 14, 2006, p. 28.

Auteurs: Vanneste, Pol