Brugse Heirweg

Beschrijving

Vrij lange uitvalsweg met een licht gebogen tracé tussen de Sterrestraat en de grens met Vladslo (Diksmuide). Vormt het vervolg van de Sterrestraat, de scheiding is de Westbeek.

Op het primitief kadasterplan (circa 1835) aangeduid als "Dixmuidschen aardeweg". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "chemin nr. 1 de Dixmude à Bruges" of als de "Brugschen Heirweg".

Er zijn twee Romeinse diverticula of secundaire wegen aanwezig op Koekelaars grondgebied, met name de Brugse Heirweg en de Steenstraat. De Brugse Heirweg verbond oorspronkelijk Kassel over Sint-Winoksbergen (Noord-Frankrijk) met Aartrijke (Zedelgem), van waaruit Oudenburg, Brugge en Torhout konden bereikt worden. Door overstromingen in de kustvlakte vanaf het einde van de derde eeuw raakte de weg onderbroken. Via de Steenstraat kon vanuit Aartrijke over Poperinge Kassel bereikt worden. Langs beide wegen kunnen verschillende Romeinse vondsten aangegeven worden. Zoals overal in (zandig) Vlaanderen neemt het aantal sporen en vondsten uit de Romeinse periode duidelijk toe in de bloeiperiode van de tweede en derde eeuw. Het archeologisch onderzoek naar aanleiding van de aanleg van de aardgaspijpleiding (1994) leverde informatie over de Gallo-Romeinse percelering aan de Steenstraat en tweemaal aan de Brugse Heirweg. Op het voorhof van de hoeve aan nummer 6 werden vanaf 1979 tal van middeleeuwse vondsten gedaan. Bij een opgravingcampagne in 1986 komen ook Romeinse scherven aan het licht (archeologische vereniging Spaenhiers en het toenmalige Instituut voor het Archeologisch Patrimonium).

Aan het begin van de straat, een dichtere bebouwing, aansluitend bij de bebouwing van het einde van de Sterrestraat. Nummer 5: lage arbeiderswoning onder zadeldak (rode mechanische pannen), daterend uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Witgeschilderde baksteenbouw met aflijnende baksteenfries en gootlijst op klossen. Licht getoogde muuropeningen onder strek (gewijzigd bij de deur), schuifvensters. Voorts landelijke straat met verspreide hoevebouw.

• Informatie Marc Dewilde.
  • DEWILDE M., Romeinse vondsten langs de Brugse Heirweg, in Jaarboek. Spaenhiers 2000, p. 35-50.
  • STAELENS G., Landbouwbedrijven uit de vroege en volle Middeleeuwen in het westelijk deel van Binnen-Vlaanderen. Onderzoek van de percelering in de omgeving van Koekelare, in Jaarboek Spaenhiers, 2008, p. 239-258.

Auteurs: Vanneste, Pol