Geografisch thema

Carrestraat

ID
15499
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15499

Beschrijving

Lange landelijke straat met een deels kronkelend tracé vanaf het kruispunt Westveldweg/ Provinciebaan ten westen, tot op grondgebied Ichtegem, ten oosten. Wordt gekruist door de Bovekerkestraat, de Zuidstraat, de Kortemarkstraat, de Cattaertstraat en de Bergstraat (grens met Ichtegem).

De oudste vermelding van de Carrestraat dateert van 1522 in de legger van de kerk: "metten zuudthende upde Carrestrate". Vroeger maakten de Westveldweg en een deel van de Asstraat deel uit van deze verbinding voor karren vanuit Keiem en Leke (Diksmuide) naar Torhout. De naamgeving kan echter ook verwijzen naar bewoners met de naam Carre die al in de 16de eeuw voorkomen (zie parochieregisters). Naast de Carrestraat bestond ook de Oude Carrestraat: op de kaart van de ommeloper van 1705-1711 is ten westen nog een stukje van het tracé van de Oude Carrestraat aangegeven. Het oude tracé is ook nog herkenbaar in de perceelsstructuur. Ook op het primitief kadasterplan (circa 1835) is deze perceelsstructuur nog herkenbaar, maar op het oude stukje tracé werd door een hoeveuitbater dwars een schuur gebouwd.

Gedurende een deel van de middeleeuwen maakte de Carrestraat net zoals de Portweg een verbinding met het domein van Wijnendale op grondgebied Torhout (zie Portweg en Westveldweg).

Op de Ferrariskaart (1770-1778) loopt het westelijke deel van de Carrestraat (ongeveer tussen de Westveldweg en de Zuidstraat) door het "Bovekercke Bosch". Dit bos is op de P.C. Poppkaart (circa 1856) gereduceerd. Op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut heeft het bos echter opnieuw de hoek tussen de Provinciebaan, de Carrestraat en de Bovekerkestraat ingenomen.

De oostelijke Carrestraat loopt op de Ferrariskaart door een bosgebied dat aansluit bij het complex van het "Wynendaele Bosch".

Het gehucht "Boutikel" situeert zich ter hoogte van het kruispunt Carrestraat/ Zuidstraat, naamgeving naar de herberg "Boutickel" die reeds vermeld is in 1768, "langhts de Carrestraete van thourout naer Beerst". Als gehucht wordt "Boutickel" voor het eerst vermeld in de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Ook "Zoetemond" is een gehucht, een wijk en een herberg. De herberg(?) "Soetemont" is reeds weergegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). In de ommeloperkaart van 1705-1711 is er sprake van "Inde voorschreven houde carrestraete regt over den soetemont". Op de kruising met de Provinciebaan situeert zich de wijk "Meiboom". Het tracé van de straat is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) is de straat aangeduid als "chemin nr. 11 du cabaret dit de Meyboom au moulin dit Veldmolen, par le cabaret dit Boutiquel" of "Karrestraat". De "Veldmolen" was vermoedelijk een molen op grondgebied Ichtegem, zie Veldemolenstraat als zijstraat van de Bergstraat.

Vanaf 1851 opent een private school voor arme kinderen op het gehucht "Boutikel".

Landelijke straat met verspreide hoevebouw. Erg markerend is de zogenaamde "Janssenskapel" op de hoek met Kortemarkstraat (zie Kortemarkstraat).

  • Informatie verkregen van Marc Dewilde.
  • HEUS J., Eeuwelingen beschermen, in Spaenhiers. Jaarboek, 2000, p. 54.
  • Straatnamen – aflevering 2, in De Roepsteen, informatieblad voor Groot Koekelare, februari 2002, p. 3.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    d'Houtlandhoeve

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve 't Lindehof

  • Is deel van
    Koekelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Carrestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15499 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.