Denderstraat (Aalst)

Beschrijving

Noordwestelijke begrenzing van de Stationswijk, tussen Dendermondse Steenweg tot spoorlijn en vervolgens doorlopend tot Dender (Zwarte Hoekbrug). Vrij homogene bebouwing (voornamelijk zuidelijk deel): rijhuizen van het enkelhuistype van twee of twee en een halve bouwlagen met drie of meerdere traveeën onder zadeldaken, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevels op arduinen plinten met rechthoekige of segmentboogvormige vensters. Enkele bewaarde bepleisterde gevels (nummer 6, 8, 12, 17, 21, 27, 28-30 en 31); verder gecementeerde parementen (nummer 2A, 4, 10, 18, 20, 24, 37, 39, 41). Beraapte parementen (nummer 47) en vernieuwde parementen met siergevelsteen. Tot winkelpui verbouwde begane gronden (onder meer nummer 14, 16).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle