Geografisch thema

Cattaertstraat

ID
15501
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15501

Beschrijving

Landelijke straat met een licht gebogen tracé vanaf de Belhuttebaan, over de Provinciebaan en de Carrestraat tot aan de Steenstraat. Loopt via het gehucht Edewalle (Handzame, Kortemark) verder tot Kortemark. Het tracé is aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), de omgevende steilrand is op deze kaart nog bebost: een bosgebied dat aansluit bij het complex van het "Wynendaele Bosch". Ook het gebied ten zuiden van de Carrestraat en ten oosten van de Cattaertstraat is op het einde van de 18de eeuw nog bebost, een uitloper van het "Wynendale Bosch". De straat is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "chemin nr. 4 de Couckelaere à Cortemarck" of de "Cortemarckstraat". De eigenlijke Kortemarkstraat is op dat moment nog niet aangelegd.

Landelijke straat met verspreide hoevebouw. De straat is gedeeltelijk afgezoomd met knotpopulieren. Nummer 2: klein huisje anno 2008 in verbouwing, landschappelijk mooi gelegen in de weiden tegenover de steilrand van het Plateau van Wijnendale en de uitlopers van het plateau. Het volume is nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), wel een volume op een aanpalend perceel. Witgeschilderd bakstenen volume onder zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, of uit het begin van de 20ste eeuw, licht getoogde muuropeningen onder strek.

  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 111 (iconografie).

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Koekelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cattaertstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15501 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.