Clevenstraat

Beschrijving

Landelijke straat met een quasi recht tracé ten westen van de Leugenboomstraat, loopt via de Stenenbrugstraat verder tot de Moerdijkbeek-Oost.

De naam zou eigenlijk "Cleverstraat" moeten zijn. De benaming houdt etymologisch verband met "clovers", werklui in de turfgraving, die zich wellicht in deze buurt vestigden. Oudst bekende vermelding in de legger van de dis van 1512: "noordoost vander kercken over de cleverstraete". In de legger van de kerk van 1522 zelfde schrijfwijze. In de ommeloperkaart van 1705-1711: "bij de Cleverstraete".

Oorspronkelijk viel de volledige verbinding van het gehucht "Leugenboom" tot het gehucht "Dijkje" (langs de Moerdijkbeek, " 't Dijkske West" en " 't Dijkske Oost") onder de Clevenstraat. Ook het tracé van de huidige Stenenbrugstraat hoorde bij de Clevenstraat. Op de atlas aangeduid als "chemin nr. 15, du ruisseau dit Moerdijkbeek, près de la ferme (…) au hameau de Leugenboom" of "Clevenstraet". De kern van "Leugenboom" ligt op deze atlas ten zuiden van de scherpe bocht van de Eernegemstraat op de oostelijke uithoek van Koekelare, op de grens met Eernegem (Ichtegem); deze bocht is versoepeld in 1903.

Op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846 (site ten zuidoosten van Clevenstraat nummer 15) en op de opeenvolgende kaarten van het Militair Cartografisch Instituut zijn ten zuiden van de Clevenstraat merkwaardig veel omwalde hoevesites aangegeven, echter zonder bebouwing. Dat deze sites niet zijn aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) berust op onnauwkeurigheid. Vermoedelijk zijn deze sites tijdens de late middeleeuwen of in de 16de en 17de eeuw verlaten. De zware economische crisis van de 14de eeuw, de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw en de oorlogen van de 17de eeuw hebben heel wat bedrijven de das om gedaan. De hoeveuitbatingen op marginale gronden stopten er uiteraard het eerst mee, onder meer bepaalde zandbodems zullen niet rendabel gebleken zijn.

Landelijke straat met weides. Verspreide bebouwing, onder meer een aantal hoeves met nieuwe woonhuizen of met woonhuizen met vernieuwd parement. Site van de Lange Max, bijgaande gerenoveerde hoeve, zie nummer 2. Ook een aantal boerenarbeidershuizen. Nummer 10: boerenarbeidershuis met geïncorporeerde stalling, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse en mechanische pannen). Nummer 8: boerenarbeidershuis met vernieuwd parement.

• Informatie verkregen van Marc Dewilde

Auteurs: Vanneste, Pol