Geografisch thema

Corduaweg

ID
15504
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15504

Beschrijving

Twee doodlopende stukjes weg, ten oosten van de Hovaerestraat en ten westen van de Moerestraat. Noch op de Ferrariskaart (1770-1778), noch op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) vormde deze weg een doorlopend tracé. Eigenlijk gaat het om opritten naar hoeves die een straatnaam kregen.

De Corduaweg is genoemd naar de Corduaheerlijkheid die ten noorden van de heerlijkheid Avelgem gelegen was. Het is betwistbaar dat de "Cordewaens rente" in de kerkrekening van 1506-1507 en de vermelding van het "Cordenwaghenhoucxken" in het charter van de Sint-Bertijnsabdij van 1602-1603 naar deze heerlijkheid verwijzen. Cordua - een leen gehouden van de Burg van Brugge - wordt slechts in de 17de eeuw ondubbelzinnig gebruikt. Het is misschien te verbinden met de Spaanse edelman Marie Albert Arazola de Onate. Hij deed zaken in het Brugse Vrije. Eén van de kwartieren van zijn schild vermeldt Cordua en dat wapen wordt traditioneel aan het Koekelaarse leen toegekend. In 1736: "danof het restant is gehouden van tleenhof de Cordua, immidiatelick oock gehouden van desen hove". Met "desen hove" wordt hier het "Zuidhof" bedoeld. De Corduaheerlijkheid wordt voor het eerst vermeld in 1729: "Rekenynghe van de grond en cheynsrenten aencommende de kercke van Cookelaere 1729, f. 34v : voorts ghelt men aen Jo r franchois rommel filius niclaeys tsynden heerlijckheden de Cordua vijf schelle thien deniers parysyse penninckrente tsjaers".

  • Informatie verkregen van Jozef Heus
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 55.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Historische hoeve

  • Omvat
    Hoeve Heerlijkheid van Cordua

  • Is deel van
    Koekelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Corduaweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/15504 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.