Stratenmolenstraat

Beschrijving

Korte straat met geknikt verloop, die de Burgerleenstraat ten westen verbindt met de Oude Lichterveldsestraat ten oosten. Het huidige tracé wordt weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (1817) wordt de straat vermeld als "Moolen-straete de Beveren a Coolscamp". De straat maakt op Atlas der Buurtwegen (1846) deel uit van de "Burg Leenstraet", omschreven als "Chemin du hameau de Hoog-Beveren à la ferme De Coninck". Wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) al aangeduid als grind- of tarmacweg.

Straat genoemd naar de Stratemolen, vroeger ook Molen ter Straten of Molen Callewaert genoemd, opgericht vóór 1571 en afgebroken rond de Eerste Wereldoorlog (zie nummer 1). De molen maakte tijdens het ancien regime deel uit van het leenhof "ter Straete", een achterleen van Mortaigne dat zich over Koolskamp, Beveren en Ardooie uitspreidde, met als foncier/centrale hoeve " 't Stratehof", gelegen ten noorden van de molensite, op grondgebied Koolskamp (zie Burgerleenstraat).

Landelijke straat met agrarische functie. Huidige bebouwing op oudere sites, voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778). Onder meer nummer 2, voorkomend op de Atlas der Buurtwegen (1846) als kleine tweewoonst. Thans met nieuw woonhuis, achtergelegen 19de-eeuws stalvolume in rode baksteen, met getoogde muuropeningen. Nummer 4, op de Ferrariskaart als twee parallelle volumes met bakhuis, ten zuidoosten landarbeiderswoningen (verdwenen). Thans Rozenhof, met volledig vernieuwde hoevegebouwen.

• ALLOSSERY P., Ardooie, meest onder kerkelijk oogpunt, in Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge, jg. 82, 1939, p. 84-124.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XV, Brugge, 1934, kolommen 500, 505.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.
  • DENEWET L., GOEMINNE L., Molenmakers in Vlaanderen. Het werkboek van Coussée uit Meulebeke (1881-1911), in Molenecho's, jg. 22, nr. 3-4 (speciaal themanummer 7), 1994, p. 187.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin