Geografisch thema

Turkijestraat

ID
15516
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15516

Beschrijving

Korte straat die als verlengde van de Oosthoekstraat ten oosten uitkomt op de Processiestraat. De straat maakt op de Atlas der Buurtwegen (1846) samen met het westdeel van de Neerbergstraat, het grootste deel van de Zwarteleeuwstraat en de Oosthoekstraat deel uit van de toenmalige "Turkijenstraet", omschreven als "Chemin d' Ardoye au lieu dit: Bonoogen à la limite de Pitthem". De weg wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg.

Genoemd naar het gehucht "Turkeijen", gelegen op het kruispunt met de Oosthoekstraat en de Diepestraat. Vermeld in de ommeloper uit 1688 al "een jeghenote gheseijt turckijen", op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Hau Turcquien Hoek".

Het toponiem "Bonoogen" verwijst naar de Boonhoogemolen op grondgebied Pittem (verdwenen in de 18de eeuw).

Landelijke straat met agrarische functie. In de 19de eeuw komt slechts één hoeve voor aan noordzijde van de straat.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XV, Brugge, 1934, kolom 1089.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Turkijestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15516 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.