Geografisch thema

Varenbergstraat

ID
15519
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15519

Beschrijving

Korte straat die de verbinding maakt tussen de Snellestraat en de Roterijstraat. De straat komt voor op de Atlas der Buurtwegen (1846) als "Vannebergstraet", omschreven als "Chemin de celui dit: Snellestraet à la maison des enfants Hendrickx à la maison Dujardin au chemin dit: Vullen onder Rock". Wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg.

Genoemd naar de "Varenberch", door De Flou vermeld als hoogliggend stuk land te Ardooie, toponiem voorkomend in 17de-eeuwse bronnen. Rond 1984 worden huizen aan de overzijde van de straat afgebroken voor een vergroting van het vlasbedrijf Debruyne (zie Pittemsestraat).

Landelijke straat met verspreide bebouwing met woonfunctie. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt reeds verspreide bebouwing weergegeven, onder meer op de plaats van nr. 2. Thans wordt de noordzijde van de straat ingenomen door bedrijfsgebouwen van het vlasbedrijf Debruyne. Overige bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVI, Brugge, 1935, kolommen 82-83.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Is deel van
    Ardooie


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Varenbergstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15519 (Geraadpleegd op 06-03-2021)