Geografisch thema

Vierwegstraat

ID
15524
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15524

Beschrijving

De straat wordt op Atlas der Buurtwegen (1846) samen met de Scharestraat, een deel van de Brabantstraat en de huidige Sprietstraat weergegeven als een onderdeel van het toenmalig ruimere tracé van de "Sprietstraet", omschreven als "Chemin du cabaret dit: het Schaerken à Iseghem". De aansluiting op de Izegemsestraat bevond zich tot voor het midden van de 20ste eeuw iets zuidelijker, ter hoogte van Izegemsestraat nummer 46. De weg wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg.

Landelijke weg met voornamelijk agrarische en woonfunctie. Verspreide bebouwing, vaak op oudere site. Nummers 1-3, verbouwde eenlaagse tweewoonst, reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) het primitief kadasterplan (1817). Oostelijk deel (nummer 1) in witgekalkte baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, rechthoekige muuropeningen, nieuwere aanbouwen.

Nummer 2, hoeve, reeds weergegeven op de 18de-en 19de-eeuwse kaarten, in 1935 vernieuwd voor Gustaaf Vanhaverbeke, met gebouwen in U-vormige opstelling rond het erf, toegankelijk via ijzeren hek. Aan noordzijde het boerenhuis, dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok haaks op straat). Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, op de voorgevel afgewerkt in cimorné, vernieuwd schrijnwerk. Vernieuwde kroonlijst, gecementeerde plint. Ten zuiden het oudere landgebouw, in donkerrode baksteenbouw onder pannen zadeldak, vernieuwde muuropeningen onder betonlateien. Ten westen van het erf een schuur met wagenhuis onder golfplaten zadeldak.

Vernieuwde eenlaagsbouw, onder meer nummers 5, 7, 9. Op de plaats van nummers 5-7 staat in de tweede helft van de 18de eeuw (Ferraris, landboek) reeds bebouwing weergegeven, in 1817 een rij van vier kortwoonsten, zie primitief kadasterplan.

  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Ardooie


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vierwegstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15524 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.