Geografisch thema

Zandbergstraat

ID
15531
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15531

Beschrijving

Korte straat die het zuidelijke verlengde vormt van de Wezestraat en verder op grondgebied Emelgem opnieuw Wezestraat wordt genoemd. De straat wordt op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als het uiterst zuidelijke deel van de "Weezestraet", die omschreven wordt als "Chemin d' Ardoye à Emelghem". Wordt op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog aangeduid als aardeweg.

Genoemd naar de gelijknamige herberg. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de "Zandberg" vermeld als herberg, gelegen in de Bruinbergstraat nabij de grens met Emelgem (zie Bruinbergstraat). Vermelding op de Ferrariskaart (1770-1778) van "Den Achtergael, Cabaret", op dat moment de enige bebouwing langsheen de straat (verdwenen). De Flou verwijst naar een register van wettelijke passeringen uit 1738, met vermelding van "dheerberghe genaemt den nachtengaele".

Landelijke straat met woonfunctie, voornamelijk bestaand uit gerenoveerde eenlaagsbebouwing.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XI, Brugge, 1930, kolom 101.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 74.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zandbergstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/15531 (Geraadpleegd op 06-03-2021)