Jostraat

Beschrijving

Korte landelijke weg die van de Zwevezeelsestraat tot de grens met Zwevezele leidt en aldaar verder loopt in de Schaapbrugstraat. In het midden van de 19de eeuw (zie Atlas der Buurtwegen, 1846) vormt de straat het oostelijk onderdeel van de "Dixmuidschen Boterweg", beschreven als "Chemin du lieu Schaepbrugge au lieu dit: het drijlinde goet". Deze omschrijving omvat ook de huidige Oude Jostraat. Niet te verwarren met de huidige Diksmuidse Boterweg. Op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) dragen zowel de huidige Oude Jostraat als de Jostraat de naam "Jostraat" en is de weg over de ganse lengte aangeduid als grind- of tarmacweg. Genoemd naar de Jobeek die hier de grens vormt met Zwevezele (Wingene). Volgens De Flou is "Joo" tevens een heerlijkheid en wijk in Zwevezele op de grens van Koolskamp en Lichtervelde.

Industriële functie. De noordwestzijde van de straat wordt beheerst door recente bedrijfsgebouwen en parking van "Dujardin Foods N.V." (zie Zwevezeelsestraat).

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel IV, Brugge, 1926, kolommen 996-997.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 799.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin