Klaverstraat

Beschrijving

Korte doodlopende zuidelijke zijstraat van de Diksmuidse Boterweg, die toegang verschaft tot de in 1976 aangelegde wijk "Heuvelhof" met 32 sociale woningen. Dit in een poging om de toenemende ontvolking een halt toe te roepen. De wijk omvat de Klaverstraat, Gezellestraat, Distelstraat, Consciencestraat, Bremstraat, Koornbloemstraat, en Braambessenstraat. Voetgangersdoorgang naar de Lichterveldsestraat met grasperkje met twee grote beuken, vermoedelijk een restant van de oude schooltuin. De Koornbloemstraat geeft een doorsteek tot het Dorpsplein.

Aan de zuidzijde ligt een pleintje met parkeerplaatsen en enkele gekandelaarde bomen. Op de hoek met de Braambessenstraat staat de voormalige gemeenteschool (nummer 8), opgetrokken in 1977 en gesloten in 2007, thans gemeentelijke kinderopvang " 't Filoutje".

Woon- en dienstenfunctie. Grotendeels aaneengesloten sociale eenheidsbebouwing. Bruinbakstenen tweelagige volumes van drie traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, zwarte mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen met garagepoort op de benedenverdieping en loggia met houten borstwering op de eerste verdieping. Nummer 8, voormalige gemeenteschool gebouwd in 1977 in vervanging van de naastgelegen oude schoolgebouwen. Bruinbakstenen volume onder plat dak, een- en tweelaags gedeelte met rechthoekige muuropeningen.

• VAN ACKER L., VERVENNE A. en CALLEWAERT A., Geschiedenis van Koolskamp, Koolskamp, 1996, p. 302.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin