Geografisch thema

Knijffelingstraat (Koolskamp)

ID
15554
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15554

Beschrijving

Landelijke weg die van de Lichterveldsestraat zuidwaarts loopt tot aan de grens met Ardooie alwaar ze verder loopt onder dezelfde benaming en westwaarts afdraait tot aan de Oude Lichterveldsestraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) is enkel het noordelijke korte stukje tussen de huidige Lichterveldsestraat en de Spinnepijpstraat een onderdeel van de toenmalige "Knijffelingstraet" (zie Spinnepijpstraat) die wordt omschreven als "Chemin du cabaret dit: Zwarten Leeuw au lieu dit: Sint Martens Veldeken". Het tweede deel wordt "Beverenstraet" genoemd en omschreven als "Chemin de Coolscamp à Beveren par le ferme de F. De Meulenaere à Coolscamp". Op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) nog steeds "Beverenstraat" genoemd en over de volledige lengte aangeduid als grind- of tarmacweg. De straat krijgt haar huidige benaming bij de gemeentefusie in 1977.

Woon-, agrarische en semi-industriële functie. Bebouwing op Ferrariskaart (1770-1778) beperkt tot het kruispunt met de Spinnepijpstraat en de site ter hoogte van nummer 5, "t goed ter Poorte" of "Hoeve De Mûelenaere" volgens het renteboek van 1566 bewoond door Andries De Mûelenaere. Deze is volgens hetzelfde renteboek de grootste eigenaar van het dorp, tot eind 19de eeuw zal de familie een prominente rol spelen in het dorp. In het midden van de 17de eeuw wordt het goed door erfeniskwesties in twee gesplitst. Gregorius Demeulenaere herenigt het goed circa 1786 en zijn zoon Leonard gaat er wonen. In 1954 richt Jozef Danis op deze hoeve een eenmanszaak in granen en veevoeders op. Door de opkomst van de mestvarkenbedrijven kan de firma "Danis N.V." uitgroeien tot een van de grootste Belgische meelproducenten en Europa’s grootste industriële varkenshouderij. Historische woonhuis thans vervangen door een landelijke villa. Nummer 20, ook afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778), thans hoevesite bereikbaar via ijzeren hek met woonhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw, stal in oranjerode baksteen uit eerste helft 20ste eeuw parallel met de straat, zijgevel met laadluik onder betonlatei, lege gevelnis.

Nummer 15, voormalige directeurswoning met naastgelegen loodsen en kantoren van voorgenoemd bedrijf "N.V. Danis".

  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 799.
  • [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 64-69.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herberg en wagenmakerij La Concorde

  • Is deel van
    Koolskamp

  • Is gerelateerd aan
    Knijffelingstraat (Ardooie)

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Knijffelingstraat (Koolskamp) [online], https://id.erfgoed.net/themas/15554 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.