Geografisch thema

Oude Jostraat

ID
15568
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15568

Beschrijving

Kronkelende landelijke weg die vanaf de Oude Zwevezeelsestraat tot het kruispunt met de Zwevezeelsestraat en de Jostraat loopt. Op de Ferrariskaart (1770-1778) nog grotendeels weergegeven als voetweg. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) zonder bebouwing afgebeeld en samen met de Jostraat deel uitmakend van de "Dixmuidschen Boterweg" die wordt omschreven als "Chemin du lieu Schaepbrugge au lieu dit: het drijlinde goet". Deze omschrijving omvat ook de huidige Jostraat en is niet te verwarren met de huidige Diksmuidse Boterweg. Op een gemeentelijk kaartje in de publicatie "Dit is West-Vlaanderen" (1960) dragen zowel de huidige Oude Jostraat als de Jostraat de naam "Jostraat" en is de weg over de ganse lengte aangeduid als grind- of tarmacweg.

Voornamelijk woonfunctie. Bebouwing geconcentreerd op de noordoostelijke hoek van het kruispunt met de Kwadestraat. Nummer 4, woonhuis in gele baksteen uit midden 20ste eeuw; nummer 8, éénlaags woonhuis met vergrote vensteropeningen en nieuw schrijnwerk.

  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen. Steden, gemeenten, bevolking, 1960, p. 799.
  • HAELEWYN R., Oostenrijkse wegen in West-Vlaanderen, Brugge, 1971, p. 41-42.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Jostraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15568 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.