Geografisch thema

Oude Zwevezeelsestraat

ID
15570
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15570

Beschrijving

Landelijke weg die loopt vanaf de Zwevezeelsestraat, met middenin twee haakse bochten, om zo het kruispunt Meiboomstraat-Moskostraat en de Hondsklinkstraat te bereiken. Verbindingsweg die tot de aanleg van het rechte tracé van de Zwevezeelsestraat in 1879 een deel van de verbindingsweg is tussen Koolskamp en Zwevezele. Omwille van het vele opwaaiende zand vroeger ook "stuyfstraete" genoemd. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) deel van de "Swevezeel straet" die wordt omschreven als "Chemin de Coolscamp à Swevezeele".

Woon- en agrarische functie. Nummer 3, reeds afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen, thans gerenoveerde eenlaagswoning met dito landgebouw. Verder verspreide alleenstaande woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw onder meer nummer 1, nummer 11 met achterliggende betonloodsen, nummer 18 met tegenoverliggende bedrijfsgebouwen, nummer 22, eenlaags woonhuis verbouwd in landelijke stijl. Enkele vernieuwde tweewoonsten, nummers 8-10-12.

  • [VERVENNE A.], Oude hoeven en hun bewoners te Koolskamp, Ardooie, 1997, p. 27.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve 't Noord Winkelhof

  • Omvat
    Wegkruis

  • Is deel van
    Koolskamp


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Zwevezeelsestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15570 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.