Geografisch thema

Padderijstraat

ID
15571
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15571

Beschrijving

Korte doodlopende straat die noordwaarts loopt vanaf een klein pleintje met enkele parkeerplaatsen op de noordoosthoek van het kruispunt Zwevezeelsestraat-Egemsestraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de weg een eerste maal duidelijk afgebeeld, de weg wordt samen met de huidige Padderijwegel en een verdwenen tussenstuk de "Padderijwegel" genoemd en omschreven als "sentier du cabaret den Uyl au chemin dit Veldstraat". Genoemd naar de heerlijkheid van Padderie, gelegen op het grondgebied van Pittem, Egem en Koolskamp nabij de Lepelkotmolen. Het centrum van de heerlijkheid ligt in de hoeve, herberg en brouwerij "d' Hooge Padderie" (Kapellestraat nummer 60). Gekende cafés, "Den Uil" (nummer 4), "Sint-Crispijn" (ter hoogte van nummer 1).

Voornamelijk woonfunctie. Oudste bebouwing langs het pleintje wordt getoond op de Atlas der Buurtwegen (1846). Overige bebouwing uit het derde kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummers 6-8 en 10-12 tweelaagse tweewoonsten.


Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Café Den Uil

  • Is deel van
    Koolskamp


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Padderijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15571 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.